Ik zag deze week een filmpje voorbij komen van een hele zwerm ooievaars die boven Enschede vloog (corona-babyboom here we come!). Dat zette mij aan het denken over de zwangerschap en geboorte van Eefje. Want er zijn best wat dingen die ik heb gemist toen we volop in de voorbereiding zaten.
Want echt, superleuk hoor, al die uitzetlijsten voor de baby. Met een beetje geluk staat er helemaal onderaan, het liefste op de achterkant nog wat dingen die handig zijn voor jou, als nieuwe moeder. Ik wist dus wel wat er allemaal voor Eefje in huis moest komen, maar dat er voor mij als nieuwe moeder ook wat dingen nodig of handig waren daar had ik niet aan gedacht.
Lees hier wat je nodig hebt om goed voorbereid zwanger te zijn
Zwangerschapsdementie
Ik had namelijk best wat last van zwangerschapsdementie. Dus die lijst heb ik minimaal 38 keer bekeken. Alles voor Eefje hadden we dan ook ruim op tijd in huis, soms zelfs iets té ruim volgens Rick. Maar die handige dingen voor de moeder in spe? Die was ik al gauw kwijt, want het draaide toch om Eefje?
Dus voor al die bijna-moeders die ook alleen maar aan de baby denken en zichzelf een beetje vergeten heb ik deze uitzetlijst speciaal voor mama’s gemaakt.
PS. Ik heb er een lijst van gemaakt met dingen die ik heel handig vond, bedenk daarbij wel dat ik borstvoeding heb gegeven, dus als je dat niet wilt of kunt kun je al een heel aantal dingen schrappen 😉
Mama uitzetlijst voor de kraamweek
- Zoogkompressen. Wist ik veel dat borsten kunnen lekken als je een baby hoort huilen terwijl je in de winkel staat. Of dat je lijf bedenkt, maar de baby moet melk. NU! En om te voorkomen dat je met twee natte plekken in je shirt rondloopt zijn zoogkompressen een hele fijne uitvinding. Ik heb zelf de wasbare variant gebruikt, scheelde weer behoorlijk in het afval.
- Een proefpakje kunstvoeding. Mocht de borstvoeding niet lukken heb je wat achter de hand. Ik wist dit trouwens niet, maar je kunt ook prenataal kolven, meer informatie daarover vind je hier. Ik heb een proefpakje waar drie zakjes inzaten bij de Prenatal gehaald, maar volgens mij zijn deze ook verkrijgbaar bij de drogist.
- Moedermelk bewaarzakjes of bakjes. Superhandig om je gekolfde melk in te bewaren en in te vriezen.
- Tepelzalf. Vooral in de eerste paar dagen vond ik dit heel fijn. Ik kreeg een schrale huid waardoor het pijnlijk was om te voeden. Als ik dan wat zalf smeerde werd het al een stuk minder schraal.
- Voedingskussen; vond ik trouwens tijdens de zwangerschap al erg fijn om mee te slapen. Plus nog drie andere kussens waardoor Rick bijna niet meer bij me in bed kon liggen, maar dat nam hij maar even voor lief. Want o wee als hij er wat van zei. Die krengen zijn trouwens best duur, ik heb er eentje tweedehands over kunnen nemen.
- Een goede voedingsbeha. Ik heb er tijdens de zwangerschap een gekocht, en later toen de voeding goed liep nog 2. Heel fijn want je hoeft niet te hannesen met bh’s scheef aan doen die dan knellen en zo. Er zit een handig clipje aan waardoor je zo het flapje open doet.
- Voedingshemden en shirts. Hemden zijn heel fijn! Vooral ‘s nachts, dan kun je zo even je boob er uit halen en je baby voeden. Shirts heb ik zelf niet veel gebruikt want als ik een voedingshemd onder mijn gewone shirt aan had was het voor mij al discreet genoeg.
- Kraamverband. Dat ga je echt nodig hebben (wat je overhebt kun je doneren, ik heb zelf de overige spullen op de weggeefhoek gezet). Mijn bevalling begon met gebroken vliezen waardoor ik die dag al bijna door mijn eerste pak kraamverband heen was.
- Van die oma onderbroeken (die trouwens echt heerlijk zitten, ik heb ze soms nog aan maar dat terzijde).
- Kolf; hebben wij in de kraamweek aangeschaft, maar het is wel handig om je er vast over te laten informeren. Je kunt een elektrische kolf doen, ik had een Philips Avent kolf, maar er bestaan ook hele fijne handkolven.
- Een fles (of drie) voor jezelf, want je wilt en moet drinken (vooral als je borstvoeding geeft is het fijn om altijd een fles water bij je te hebben).
- Over die flessen, ik kreeg een fles mee uit het ziekenhuis om te spoelen met lauwwarm water na het plassen. Vegen met toiletpapier wil je dan echt niet. Ik herhaal: dat. wil. je. niet.
- Eten in de vriezer. Mijn schoonmoeder had heel lief een paar maaltijden voor ons gemaakt vooraf die we dus in de vriezer hebben gedaan. Zo hoefden we ons in de kraamweek niet druk te maken over wat we gingen eten.
- Een doos tissues (voor om en nabij dag 5 na de bevalling). Tranen met tuiten heb ik gehuild. Ik hoefde maar naar Eefje te kijken en daar gingen de sluizen alweer open. En Rick deed lekker mee, dus we hebben er heel wat zakdoeken doorheen gejast tijdens die kraamtranen.
- Mocht je borstvoeding geven, een app om de voedingen in bij te houden vond ik erg fijn. Ik hield hier ook de luiers in bij, temperatuur en welke kant ze het laatst had gehad. Trouwens ook fijn als je géén borstvoeding geeft, geen gehannes met opschrijven wanneer de baby voor het laatst gepoept, geplast of geslapen heeft. Ik gebruikte de app ‘BabyTracker: borstvoeding, luiers en slaap‘.
- En nog een hele toffe, douchen kan al een hele opgave zijn, dan is droogshampoo soms echt een uitkomst. Maar áls je dan onder de douche springt is een lekkere douchegel wel heel fijn. Door al die hormonen en het geweld van de bevalling kun je wat gaan ruiken. Ik wist dit niet, maar manlief sprak me er héél voorzichtig op aan. Bedenk dus wel, jij kunt hier niets aan doen, en het gaat echt weer over.
Lees hier wat je nodig hebt voor de baby uitzetlijst.
Wat heb jij echt gemist? Of wat was echt superhandig waar je pas later achter kwam?
Liefs,
Nienke
DICLAIMER | Sommige linkjes in dit artikel zijn affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage van de uiteindelijke koop. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om mijn blog in stand te houden 🙂
[…] de vorige blog had ik het over de uitzetlijst voor mama’s. En je hebt vast wel gezien dat daar een aantal duurzame en milieuvriendelijke dingen tussen staan. […]
[…] de vorige blog had ik het over de uitzetlijst voor mama’s. En je hebt vast wel gezien dat daar een aantal duurzame en milieuvriendelijke dingen tussen staan. […]
[…] ook: De uitzetlijst voor mama’sLees ook: 3 tips voor de mooiste […]
[…] en check ook zeker even deze uitzetlijst voor jou, als nieuwe mama! Want niet alleen jouw kindje heeft spullen nodig na de […]
[…] Iets voor de ouders zelf, want ook zij verdienen iets moois! Lees ook vooral even deze blog vol producten voor de nieuwe mama. […]
[…] Lees ook: Uitzetlijst voor de nieuwe mama […]