Mama zijn

Leg jouw zwangerschap op unieke wijze vast

Zodra je de zwangerschap hebt gedeeld met de rest van de wereld zul je het vaak horen. ‘Leg je het wel vast? Voor je het weet is het voorbij!’ Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het echt zo is. Die negen maanden vliegen voorbij. Voor je het weet zit je met je kleintje in je armen en mis je die kleine schopjes in je buik. Om te voorkomen dat je, net als ik, maar een enkele foto van je bolle buik, genomen in een stoffige spiegel hebt, heb ik een paar goede en mooie tips voor je. Want hoe gaaf is het om een tastbare herinnering te hebben aan je zwangere buik?

3D zwangerschapsbeeldje

Tip nummer één is wel de mooiste, wat mij betreft. Je hebt het ongetwijfeld al eens voorbij zien komen op Instagram. Bij Mijnbabybuikje kun je een prachtig 3D beeldje van je zwangere buik laten maken. Zo heb je niet alleen een blijvende maar ook een tastbare herinnering aan die bijzondere periode. En mocht je later nog een keer zwanger zijn, laat dan vooral opnieuw een zwangerschapsbeeldje maken. Zo zie je later mooi hoe verschillend je de kindjes in je buik hebt gedragen.

Om zo’n prachtig beeldje te maken moet er eerst een 3D scan gemaakt worden van jouw zwangere buik. De scan wordt daarna bewerkt tot een digitaal 3D beeld dat vervolgens wordt geprint in een kleur en materiaal dat je zelf kiest. Lijkt het je mooi om een 3D beeldje van je zwangere buik te laten maken? Dan is het verstandig om de afspraak om je buik te laten scannen als je tussen de 32 en 37 weken zwanger bent. Ben je zwanger van een meerling dan is het aan te raden rond de 32 weken een scan in te plannen.

Zwangerschapsecho vastleggen

Een andere prachtige manier van je zwangerschap vastleggen is om de echo’s te laten verwerken in een borduurwerk of tekening. Waarom je dit zou doen? De echo’s zullen na verloop van tijd helaas vervagen, dus het is aan te raden om er in ieder geval een kopie van te maken.

Foto’s van de zwangerschap

Heb je niet veel geld te besteden maar wil je wel graag je bolle buik vastleggen? Dan is het een leuk idee om iedere week of zelfs iedere dag een foto van je buik te maken. Zo kun je goed zien hoe hard hij groeit! Maak er een leuk filmpje van of plak de foto’s in een boek. Je kunt ook een vriendin vragen om samen een zwangerschapsfotoshoot te doen. Kies een mooie plek waar je goede belichting hebt, kies kleding met een rustig of effen kleur en zorg dat je partner ook op de foto staat.

Herinneringenbox

Tegenwoordig kun je ook deze boxen niet meer wegdenken, een herinneringenbox is sowieso een leuk idee voor later, voor je kindje, maar zeker ook voor jezelf. Ik heb er zelf ook eentje gemaakt na de geboorte van Eefje, en kijk er met regelmaat nog even in terug. In zo’n mooie box, kist of kartonnen doos bewaar je van alles wat voor jou belangrijk is. Ik heb er bijvoorbeeld het eerste setje kleding van Eefje in zitten, een stukje behang van haar eerste kamer (we zijn inmiddels verhuist), en een mini luiertje. Verder kun je er ook voor kiezen de volgende dingen in te doen:

 • de positieve zwangerschapstest
 • echoboekje en papieren van de verloskundige
 • een 9 maanden boek, en later kun je er een invulboek van het eerste levensjaar in doen
 • het navelklemmetje als je daar gebruik van hebt gemaakt
 • het geboortekaartje met de envelop en de sluitsticker
 • het ziekenhuisbandje. Ik heb er twee in de kist zitten, want Eefje had er per ongeluk twee over elkaar gekregen.
 • de eerste speen
 • de eerste haarlok
 • de eerste melktandjes
 • eigenlijk alle ‘eerste’ dingen van je kindje
 • het favoriete knuffeltje
 • knutsels en het boekje van het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of de basisschool

9 maanden dagboek

Als je van schrijven of dagboeken invullen houdt dan is het een mooi idee om je zwangerschap bij te houden in een zogeheten 9 maanden dagboek of zwangerschapsdagboek. Je kunt natuurlijk ook een simpel notitieboekje gebruiken, maar een speciaal 9 maanden invulboek heeft specifieke vragen waar je echt wel even bij stil moet staan. En dat is af en toe wel pittig, want het is wel een hele commitment, maar als je het volhoudt dan heb je aan het einde van die 9 maanden een prachtig boek om later in terug te kijken. Vergeet ook niet om mooie foto’s en echo’s toe te voegen aan je dagboek!

Supermooie manieren om je zwangerschap vast te leggen. Achteraf heb ik best wel een beetje spijt dat ik niet iets tastbaars heb van mijn eigen zwangerschap. Zeker omdat Eefje ons enige kind is. Ik heb wel een paar foto’s van mijzelf met mijn bolle buik, maar dat zijn stuk voor stuk selfies, gemaakt in een stoffige spiegel. Zou ik ooit nog een een keer zwanger mogen raken dan denk ik dat ik voor een 3D beeldje zou gaan! Wat een prachtige, tastbare herinnering. Ik zou hem denk ik op de slaapkamer zetten, onder een stolp.

Hoe heb jij jouw zwangerschap vastgelegd? Of heb je nog een mooi idee om toe te voegen aan deze lijst?

Liefs,
Nienke

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *