Kinderfeest
Mama zijn

Kinderfeest organiseren | Hoe doe je dat?

Het eerste verjaardagsfeest van Eefje viel in het water door de pandemie. Ik had me er zo op verheugd en naar uitgekeken. Maar omdat we nog in de lockdown zaten is er op de opa’s en oma’s na geen bezoek geweest. Dus doen we daarom haar tweede kinderfeest gewoon dubbelop zo goed!

Nu krijgt ze zelf van zo’n kinderfeest natuurlijk nog niet zoveel van mee, maar als ze rond de vier jaar oud is des te meer! Hoe leuk is het dan om er vanaf die leeftijd echt een feestje van te maken met een echte kidsdisco of schuimparty? Ik zie het al helemaal voor me. Weer even terug in de tijd. Misschien vind mama het stiekem wel toffer dan het kind zelf..

Tips voor het leukste kinderfeest op een rijtje

Ik heb geen idee waar te beginnen met zo’n feestje, dus heb ik gespeurd op het internet en alle tips die ik handig vond op een rijtje gezet. Want wat voor feestje geef je voor een peuter van 2? En wat kun je organiseren voor kleuters? Wie nodig je uit? En doe je dat zelf? Of geef je het uit handen? Je ziet, ik heb heel wat vragen. Maar ook antwoorden!

Want het is wel zo handig dat je voldoende tijd hebt om het kinderfeestje te organiseren. Een week van tevoren is wel erg haasten natuurlijk. Aan de andere kant, in juni al een begin maken aan een kinderfeest dat in januari plaatsvindt is dan wel weer erg op tijd. Ik zou er denk ik twee maand van tevoren mee beginnen. Dan heb je tijd genoeg om de uitnodigingen klaar te maken en te bedenken wie er moeten komen. En of je een thema wilt doen, of lekker naar zo’n klimparadijs gaat.

Foto door Pavel Danilyuk via Pexels

Feestje thuis geven of een zaaltje huren?

Aangezien Eefje in januari jarig is lijkt het mij een goed idee om het feestje binnen te geven. En dan kun je kiezen om een feestje thuis te geven, of misschien een zaaltje te huren. Ligt er maar net aan wie je allemaal wilt uitnodigen. Voor een peuter van 2 zul je eerder thuis een feestje geven dan een kleuter die al naar school gaat en de hele klas wil uitnodigen.

Dan kun je er ook voor kiezen (en dat lijkt mij dus echt een prima oplossing, want: stress!) om het uit handen te geven. Geen gedoe en gezeul met spullen maar lekker samen met je kind genieten van het feest. Dikke prima!

7 leuke spelletjes om te organiseren

Aangezien peuters van 2 jaar oud geen hele grote aandacht spanne hebben is het wel zo handig om voldoende afwisseling in de spelletjes en activiteiten voor je kinderfeest te hebben. Hieronder een lijstje met leuke spelletjes om te doen:

 • Stoelendans
  De muziek staat aan en de kinderen lopen rond de stoelen. Zodra de muziek stopt moet iedereen zo snel mogelijk op een stoel gaan zitten. Bij iedere ronde verdwijnt er een stoel en is er dus één plek minder om te zitten. De winnaar is degene die telkens kan zitten op een stoel
 • Spijkerpoepen
  Bij spijkerpoepen is het de bedoeling om een spijker die tussen je benen aan een touwtje hangt in een flesje te krijgen. De winnaar is degene die de spijker het snelste in de fles heeft gekregen.
 • Ezeltje prik
  De kinderen moeten een voor een de staart van de ezel op de juiste plek prikken. De winnaar is degene die het dichtste bij de juiste plek heeft geprikt.
 • Schminken
  Spreekt voor zich, toch?
 • Koekhappen
  Bij koekhappen moeten de kinderen met de handen op de rug een stuk koek af bijten. De koek hangt aan een touwtje in de lucht. De winnaar is degene die het eerste de koek te pakken heeft.
 • Fluisterspel
  Een vooraf bedacht woord of zin wordt in het oor van een kind gefluisterd. Die fluistert het vervolgens weer in het oor van de ander, etc. Als iedereen in de groep aan de beurt is geweest zegt het laatste kind wat het woord of de zin is.
 • Grabbelton
  De grabbelton is erg leuk om aan het einde van het kinderfeest te doen, als goodiebag bijvoorbeeld!

Kijk ook even bij webkonijn.nl voor onder andere de leukste spelletjes met jongleerdoekjes.

7 traktatie tips

Hier onder een paar leuke tips voor traktaties. Voor meer inspiratie kan ik je aanraden even op Pinterest te kijken. Traktaties in overvloed! En voor de #loedermoeders onder ons (ik denk dat ik hier ook onder val..) via internet kun je heel makkelijk complete traktaties bestellen. Die hoef je dus zelf te bedenken en in elkaar te zetten. Lekker makkelijk.

 • Versier een ministroopwafeltje met gesmolten chocolade, en met sprinkels
 • Prik een ministroopwafeltje op een prikker met een chocozoen (een eikeltje, leuk als je kind in de herfst jarig is)
 • Een Oreo koekje op een stokje met gesmolten chocolade, versierd met spikkels
 • Een stapeltje macarons doet het ook altijd goed, scheelt ook weer werk 😉
Foto door Tara Winstead via Pexels
 • Vormpjes uit een stuk watermeloen snijden en per 3 op een stokje steken
 • Een bakje met druifjes, twee witte spekjes voor de ogen en met een stift twee stippen zetten als pupillen en een smiley
 • Een banaan versieren met een getekend gezichtje en een rokje van gekleurd papier

De uitnodiging voor het kinderfeest

Vergeet ik bijna het belangrijkste, de uitnodigingen! Want zonder uitnodigingen geen feestje. Vorig jaar heb ik via Canva (een gratis ontwerptool) een leuke uitnodiging gemaakt voor de familie. Die uitnodiging was niet heel uitgebreid omdat ik hem naar familie stuurde. Maar als je klasgenoten uitnodigt moet er natuurlijk wel wat meer informatie opstaan. Super leuk, maar een beetje jammer dat het in duigen viel. Er waren een aantal mensen ziek of ze konden niet. Geen probleem hoor, ik denk dat wij, als ouders, dit erger vonden dan Eefje zelf.

Uitnodiging kinderfeest eerste verjaardag
De uitnodiging voor Eefje’s 1e verjaardag

Voor haar tweede verjaardag ga ik ook weer een leuke uitnodiging maken, en daar in ieder geval de volgende dingen opzetten:

 • Natuurlijk van wie de uitnodiging komt, wie is er jarig?
 • Wanneer is het feestje? En hoe laat?
 • Waar is dat feestje? (Hier is dat feestje..) Nee, zonder gein, een locatie is wel handig.
 • Is het de bedoeling dat er mee gegeten wordt (zo ja, vraag dan gelijk even of er allergieën zijn waar rekening mee gehouden moet worden)?
 • Je kunt er ook een linkje naar de verlanglijst op zetten.

Wat voor kinderfeestje zou jij geven? Of heb je gegeven?

Lees ook: 3 tips voor de mooiste kinderkleding
Lees ook: De dreumes tag | Alles over Eefje

Liefs
Nienke


Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

13 Comments

 1. Claire says:

  Wat een leuke tips! En hoe geweldig fijn is het om de 2de verjaardag wel uitbundig te mogen vieren! Hoewel het nog wel even mag duren, kan ik ook niet wachten om Lana’s 2de verjaardag in april, groter te kunnen vieren.

  1. Ja precies, ik heb er zo veel zin in! Ondanks dat ze er zelf nog niets van mee krijgen haha

 2. Leuk zeg dit artikel. Ik zou er een wedstrijd van maken. Bijvoorbeeld 10 kindjes tegen 10 volwassenen. Ik zou bij die volwassenen horen. Lekker even het kind uit hangen, oh dat zou ontstressen zijn en ontzettend veel lachen. En daarna er nog eens dubbel van genieten als je de foto’s en de filmpjes bekijkt. Ik zou het gekste ‘kindje’ van de groep zijn.

  1. Haha, ja heerlijk even weer kind zijn!

 3. Ik heb kant en klare feestjes gegeven buitenshuis. Maar toen waren de kids wel wat ouder. Een keertje bowlen, trampoline springen, workshop taartbakken en dat alles incl. eten.

  1. Oeh, taartbakken is ook een leuke

 4. Ik heb pas een kinderfeestje gegeven toen hij vijf werd. De eerste keer had ik er een piratenfeestje van gemaakt. Vond hij echt super leuk en was voor mij super simpel. De tweede keer zijn we naar Monkey town gegaan en de laatste keer hebben we een bunkerjacht gedaan.

  1. Monkey town lijkt me ook super inderdaad

 5. Leuk leuk, dit brengt me terug naar de tijd dat mijn kinderen klein waren. Zelf ben ik kinderfeestjes gaan geven toen ze op de basisschool zaten. Ik heb de binnenspeeltuinen, klimparadijsjes, zwembaden, dierentuinen, bioscopen en glowgolven allemaal gehad😉maar het leukst waren de zelfgeorganiseerde thuisfeestjes! Mijn oudste dochter is 17 oktober jarig en heb toen een keer een halloweenfeestje georganiseerd dat was zo leuk. Veel plezier met de voorpret alvast!

  1. Oh wat heerlijk! Een halloweenfeestje!

 6. Handige tips! Ik heb ooit mijn verjaardag bij Mac Donald geviert. Dat vond ik geweldig, vooral zelf de hamburger maken

 7. Ik deed meestal thema feestjes want dat gaf een goede kapstok om feestjes aan op te hangen. Bijvoorbeeld een Harry Potter feestje.

 8. […] schreef ik een tijdje geleden een artikel over het organiseren van kinderfeestjes. Helaas kan ik daar dit keer niet zo veel mee, aangezien we nog steeds midden in de pandemie […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *