Toen ik ‘Het genot van goeie shit’ van Jessica Scheper tegenkwam, sprak het me gelijk aan. Alleen die titel al. Heerlijk toch? Ik heb van Jessica de digitale versie van het boek ontvangen, maar ben er zo enthousiast over dat ik hem ook als hard-copy heb besteld. Daarbij ben ik stiekem ook niet heel goed in het onthouden van digitale boeken op mijn laptop. Op de een of andere manier vind ik het prettiger om een boek vast te kunnen houden en deze te zien liggen. Goed, kleine zijstraat, terug naar het boek.
Ik vind haar manier van schrijven erg prettig, het is zoals het is. Niet meer, niet minder. Ze geeft fijne praktische tips en oefeningen waar je echt iets mee kunt. In deze blog vertel ik je over Het genot van goeie shit.
Hier vind je meer boeken over depressie
Het boek
Op de achterkant:
Open, rauw en ongezouten: Het genot van goeie shit neemt je mee op een intieme, avontuurlijke reis naar een wereld die vrij is van beperkingen. Hoe breek je los van je eigen beklemmende gedachten? Hoe vind je de ballen om te doen wat je wilt? En hoe vind je vrijheid van fysieke belemmeringen, zoals chronische darmklachten?
In deze bizarre tijden waarin onze vrijheid van beweging letterlijk wordt gelimiteerd en angst hoogtij viert, biedt dit boek uitkomst. Het genot van goeie shit is een praktische gids voor zowel volwassenen als jongeren die op zoek zijn naar een vrijer leven.
“Het geheim van het losbreken zit hem in de allerkleinste dingen, die je onbewust al bij je draagt. Jessica helpt je ontdekken waar ze precies verborgen zitten.”
Jessica Scheper (1983) is online yoga coach en schrijver. Op zeventienjarige leeftijd verloor ze haar vader aan depressie. De gevolgen van dat verlies brachten haar op het pad van yoga. Ze bevrijdde zichzelf van een paniekstoornis, depressie en volhardende darmproblemen. Als digital nomad en surfer reist ze graag de zon achterna.
“Yoga is nog about being superhuman; it is about realizing that being human is super.”
Sadhguru, Inner Engineering: A Yogi’s Guide to Joy
Wat vind ik?
Het boek bestaat uit 2 delen, in deel 1 lees je het verhaal van Jessica en dat is best heftig. Je komt direct in het gedeelte over hoe ze haar vader verloor en hoe ze daar mee om is gegaan. Heftig, en ik heb ook best even zitten janken toen ik het las.
Deel 2 staat in het teken van Mind, Food en Body. In dit stuk kun je zelf ook lekker aan de slag, je vindt hier oefeningen, recepten, je kunt een test doen om erachter te komen welk Ayurveda-type je bent (ik ben Vata 77%, Pitta 58% en Kapha 65% Wil je hier meer over weten ga dan naar eisra.nl) en je kunt een food journal bijhouden.
De manier waarop Jessica schrijft maakt dat ik meegezogen word in haar verhaal, ik ga mee de diepte in, en op sommige momenten is dat best heftig. Maar zo ga ik ook weer mee naar de oppervlakte. Ik blijf op geen enkel moment ‘hangen’ in de diepte, wat het een erg prettig boek maakt om te lezen.
Tijdens het verhaal kom je af en toe een ademhalingsoefening tegen die je dan ook direct kunt toepassen. Ik heb ze tijdens het lezen gedaan en merk dat ik er rustiger van word. Fijn dat dit gewoon tussendoor kan.
Jessica schrijft eerlijk over het leven als digital nomad. Eens wat anders dan al die rooskleurige verhalen waardoor je het liefste vandaag nog zou starten. Het is immers niet altijd rozengeur en maneschijn.
Wat ook heel tof is, is dat het verhaal van Jessica ook heel herkenbaar is omdat ze het in Coronatijd heeft meegemaakt. Dit maakt het heel makkelijk in te leven, we zitten er immers nog midden in!
Al met al ben ik blij verrast door dit boek. Het is geen superzwaar boek, al moest ik bij het eerste gedeelte wel af en toe even een traan wegpinken. Het leest prettig en er staan fijne tips in die je eigenlijk direct al kunt proberen. De recepten heb ik nog niet gemaakt, we zitten nu middenin de verbouwing van de keuken, maar zodra die er in zit ga ik eens wat recepten uitproberen.
Liefs
Nienke
DISCLAIMER | Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Dit beïnvloed mijn mening echter niet.
Hmm, de titel vind ik wel intrigerend, maar ik weet nog niet of ik dit boek wil gaan lezen.
Wat maakt dat je het nog niet weet?
[…] Het genot van goeie shit – Jessica Scheper […]