Iedere woensdag komt er een nieuwe ‘Mama vertelt’ online waarin een moeder (of vader, die zijn ook gewoon welkom!) vertelt over het ouderschap. Hoe zien hun dagen er uit? En loopt deze mama ergens tegenaan? Je leest het in ‘Mama vertelt’! Vandaag is de beurt aan Linda, mama van Julia en Guido. Een lieve medeblogger die ik helaas nog steeds niet in real life heb ontmoet.
• Stel je even voor, wie ben je? Wat is je gezinssamenstelling? Wat doe je voor werk?
Mijn naam is Linda en ik woon samen met mijn man en twee kinderen in het mooie dorp Lisse. We hebben 2 katten, Fons en Bloem en sinds kort hebben we een puppy die Joep heet. Ik werk zo’n 4 dagen in de week als Content Manager in de detailhandel en in de avonduren en weekenden schrijf ik graag voor mijn blogs LindaSchrijft en LindaLeest.
-Tekst gaat door onder de afbeelding-
• Vond je het spannend om voor het eerst moeder/vader te worden?
We zijn door de medische molen heen gegaan voordat ik zwanger kon worden. Ik werd tijdens het traject heel goed in de gaten gehouden dus ik wist al vrij snel dat het gelukt was. Door de lange aanloop keken we er erg naar de zwangerschap uit. Het was voor mijn lichaam alleen erg zwaar dus ik keek wel uit naar de bevalling en de komst van onze dochter. Ik heb er bewust verder geen boeken of iets dergelijks over gelezen, ik ben er heel blanco verder in gegaan en heb het allemaal over me heen laten komen. Dus echt spannend vond ik het niet, maar dat komt denk ik door de aanloop die we hebben gehad en voor de bevalling had ik me op het ergste ingesteld en dat viel me heel erg mee.
• Waar liep je erg tegenaan in het begin?
Als eerst moesten we elkaar natuurlijk leren kennen, wat bedoelt ze met dit en waarom gaat ze dan huilen? De kraamverzorgster zei dat je vanzelf weet welk huiltje waarvoor staat, wat ze daarmee bedoelt, maar dat heb ik nooit begrepen. Ik moest erg wennen aan het leven met een baby. Ik wilde graag borstvoeding geven, maar door de onzekerheid en de kraamverzorgster waar ik totaal geen klik mee had en me liever wees op de dingen die ik verkeerd deed, verliep de kraamtijd en het borst voeden niet zoals ik gehoopt had. Toen ik in verwachting was van mijn zoontje heb ik daarom ook voor een andere organisatie qua kraamzorg gekozen.
• Wat zou je nu anders doen?
Ik zou nu niet per se meer wat anders doen, ben wel heel blij dat ik bij mijn tweede kindje gekozen heb voor andere kraamzorg. Daardoor was mijn kraamtijd heel anders, ik was een stuk relaxter en de borstvoeding ging toen wel een stuk beter, ondanks dat ik dit keer een keizersnede heb gehad.
-Tekst gaat door onder de afbeelding-
• Hoe zorg je voor jezelf tijdens drukke periodes? Plan je tijd voor jezelf of ga je aan jezelf voorbij? En wat doe je in je me-time?
Pff daar moet ik nog steeds goed op letten. Ik trap namelijk pas op de rem als het eigenlijk al te laat is. Dan word ik of ziek of ik moet vrij nemen en het allemaal even de boel laten. Wanneer ik tijd voor mezelf heb, werk ik graag aan mijn blog, lees ik een boek of ga ik naar theater.
• Is er veel veranderd in je leven nu je moeder/vader bent?
Er is zeker veel veranderd in mijn leven nu ik moeder ben. Ik krijg en geef elke dag heel veel liefde aan de kinderen. Vroeger twijfelde ik nog wel eens of ik wel kinderen wilde, maar nu ik het moederschap heb mogen ervaren, had ik het niet willen missen!
• Heb je vriend(inn)en die ook moeder of vader zijn? Zo nee, mis je dit?
De meeste vriendinnen die ik heb, zijn allemaal op hun eigen manier moeder geworden. Zo heeft ieder eigenlijk zijn eigen verhaal.
-Tekst gaat door onder de afbeelding-
• Hoe zou(den) jouw kind(eren) je omschrijven?
Ik hoop dat mijn kinderen mij omschrijven als een lieve, zorgzame moeder waar ze met al hun vragen bij terecht kunnen.
• Wat zou je graag aan je kind(eren) door willen geven?
Ik zou graag aan mijn kinderen de liefde voor de natuur door willen geven (en volgens mij zit dat er al een beetje in). Ook vind ik het belangrijk dat ze anderen behandelen zoals ze zelf ook behandeld zouden willen worden.
• Wanneer begin jij met het verzamelen van verjaardagscadeautjes? Heb je leuke tips?
Zodra ik weet wat de wensen zijn, ga ik rond kijken. Vaak bestel ik online omdat ik niet vaak in de gelegenheid ben om naar een winkel te gaan.
• We weten inmiddels wel wat er in de tas van de moeders zit, maar wat ligt er in je auto?
Hihi, ik rijd vrij weinig auto, want ik vind het helemaal niet leuk om te doen! Maar in onze auto kun je wel een zakje snoep vinden, zakdoekjes (altijd handig voor vieze handen, neuzen of andere dingen), een mascara en volgens mij ook een lippenstift.
-Tekst gaat door onder de afbeelding-
• Hoe ziet een standaard dag er voor jou uit?
Als de kinderen wakker worden (meestal zijn zij als eerste wakker), komen ze naar onze slaapkamer toe om te vragen of ze naar beneden mogen. Dan gaan mijn man en Julia samen de hond uit laten en zorg ik dat de broodtrommels klaar gezet worden, de tassen ingepakt zijn en het ontbijt klaar staat. Dan gaat mijn man naar zijn werk en breng ik de kinderen naar school. Ik laat de hond nog een laatste keer uit en ga dan zelf naar mijn werk.
Het ligt er aan het einde van de dag even aan waar de kinderen die dag zijn. Of mijn man haalt ze op of ik. We gaan lekker naar huis waar mijn man meestal kookt en ik nog wat opruim of even ga zitten met de kinderen om de dag door te spreken. Na het eten (daar doen wij best lang over) gaan Julia en mijn man nog een keer de hond uit laten (nu is het nog een puppy dus hij moet nog vaak uit overdag) en ga ik met Guido alvast naar boven. Daar douchen we, lees ik hem op bed voor en gaat hij lekker slapen.
• Hoe reageer je als je kind niet wil eten?
Als een van de twee niet wil eten, dan willen we dat ze wat anders eten. Natuurlijk is het het belangrijkst dat ze in ieder geval wat proeven en het dan opeten of laten staan, maar we willen wel altijd dat ze het eerst proeven. Mijn kinderen zijn niet hele moeilijke eters, maar groenten is soms nog wel een uitdaging.
• Ben je een planner of laat je alles een beetje op zijn beloop?
Over het algemeen vind ik het fijn om dingen te plannen. Zowel voor mezelf, als voor de kinderen. Zij weten dan waar ze aan toe zijn en wat hen te wachten staat. Wel doe ik dit meestal de dag van tevoren, zodat ze zich niet al dagen van te voren zenuwachtig hoeven te maken over bijvoorbeeld een bezoekje aan de tandarts. Dit werkt heel goed voor hen.
• Wat is je favoriete kinderboek?
Ons favoriete kinderboek is Rupsje Nooitgenoeg en als tweede de boeken van de ‘Ridder zonder billen’. Van Rupsje Nooitgenoeg leren de kinderen onder andere de dagen kennen, maar ook de levensloop van de rups naar de vlinder. De boeken van Ridder zonder billen zijn allemaal hilarisch en rijmend. Guido kent de twee boeken die wij tot nu toe hebben, helemaal uit zijn hoofd!
• En de welbekende laatste vraag; heb je nog een leuke, handige of slimme tip voor andere ouders?
Ik zou vooral willen aanraden of proberen niet alle ballen hoog te houden. Zelf moet ik me daar ook soms even aan herinneren, maar dan is het maar zo dat bijvoorbeeld het huis niet aan kant is, als de kinderen maar een leuke dag hebben gehad. Soms loopt het zo.
Linda, wat een herkenbare dingen schrijf je! Ook ik wist in totaal niet welk huiltje wat betekende. Goed dat je bij je tweede voor een andere kraamhulp hebt gekozen. Ben je nou ook benieuwd geworden naar Linda? Je vindt haar op Instagram en Facebook.
Lijkt het jou ook leuk om de vragen te beantwoorden? Stuur me dan een mail op nienke@deschrijvendemoeder.nl of reageer hieronder in de comments.
Liefs,
Nienke
DISCLAIMER | Sommige linkjes in dit artikel zijn affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage van de uiteindelijke koop. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om mijn blog in stand te houden