Iedere woensdag komt er een nieuwe ‘Mama vertelt’ online waarin een moeder (of vader, die zijn ook gewoon welkom!) vertelt over het ouderschap. Hoe zien hun dagen er uit? En loopt deze mama ergens tegenaan? Je leest het in ‘Mama vertelt’! Dit keer is de beurt aan Chantal, mama van Luna.
• Stel je even voor, wie ben je? Wat is je gezinssamenstelling? Wat doe je voor werk?
Ik ben Chantal. Ik ben moeder van Luna, een lief en gezellig meisje van zes jaar die de beste knuffels geeft! Ik ben getrouwd met Michael. Wij zijn al ruim 21 jaar samen. We lachen, schuddebuiken van het lachen, minimaal een keer per dag samen. En, na dat moment van lol samen, plak ik hem snel weer waar hij hoort: achter het behang.
Ik heb altijd in de mediasector gewerkt: denk aan media-inkoop, mediastrategie, en mediaonderzoeksbureaus. Ook heb ik zo’n zeven jaar bij een televisie-broadcasting bedrijf gewerkt, waar ik verantwoordelijk was voor de reclameafdeling. Marketing, business, media en communicatie zijn dus belangrijke gebieden waar mijn hart en fascinatie ligt.
-Tekst gaat door onder de afbeelding-
• Vond je het spannend om voor het eerst moeder/vader te worden?
Heel erg spannend! Ik heb redelijk Bourgondisch geleefd; veel uitgaan, lekker eten, gezellig goede wijntjes drinken en feestjes aflopen. Kon ik het wel? Was ik wel zorgzaam genoeg? Geduldig genoeg? Ik kon mezelf amper disciplineren om vooruit te komen, laat staan voor een baby’tje te zorgen. Gelukkig maakte ik mij zorgen om niets. Het ging heel organisch. Later heb ik geconcludeerd dat ik sowieso altijd vrij goed met mijn lichaam in contact stond en goed naar mijn lichaam luisterde. Dat heeft mij bij het moeder-worden en moederschap heel erg geholpen. En nog steeds helpt dat mij.
• Waar liep je erg tegenaan in het begin?
Tegen heel veel. Ik vond het echt een schok: van niets naar ineens moeder zijn en voor een kind zorgen. De hormonen gierden door mijn lichaam, iedereen vond iets van alles, ik voelde me bekeken, afgekeurd, kwetsbaar en niet goed genoeg. De ongevraagde, goedbedoelde adviezen… ik vond dat echt erg heftig. Toen ik mij daar eenmaal los van wist te wrikken – toen ik mij bezig begon te houden met mijn kind, ons gezin, ons zorg, ons welzijn, ons geluk – toen begon ik er plezier in te krijgen. Ik stuurde de ongevraagde, goedbedoelde adviezen terug naar waar ze vandaan kwamen. Ik luisterde naar mezelf en vroeg om hulp wanneer ik dat nodig had. De beste keus die ik heb gemaakt in die tijd.
• Wat zou je nu anders doen?
Sneller de keuze maken om naar mijzelf te luisteren en op mijzelf te vertrouwen.
• Hoe zorg je voor jezelf tijdens drukke periodes? Plan je tijd voor jezelf of ga je aan jezelf voorbij? En wat doe je in je me-time?
Een belangrijke vraag. Naarmate ik ouder word, zorg ik veel bewuster voor mijzelf. Dat betekent dat ik in het verleden lastige keuzes heb moeten maken in drukke tijden om die ‘switch’ überhaupt te maken: van omgeving veranderen,
vriendengroepen aanpassen, werken aan mijn zelfontwikkeling en vooral mindset en dergelijke. Ik doe veel ademhalingsoefeningen om mijn hoofd stil te krijgen en mijn lichaam in ruststand te krijgen. Want ik maak van nature veel cortisol aan. Per jaar formuleer ik drie tot vier (haalbare) doelstellingen voor mijzelf. Ik wil mijn tijd meer verzilveren en wat minder verspillen. Werken aan deze doelen zorgt ervoor dat ik ook voor mezelf zorg.
- Ik zoek iets nieuws: iets wat ik nog niet eerder heb gedaan, maar wat mij wel heel leuk lijkt om te doen. Dit stimuleert mijn creativiteit, zelfontwikkeling, en het aangaan van dingen die ik eng vind.
- Ik zoek diepgang: bijvoorbeeld meer kwalitatieve tijd met mijn dochter doorbrengen. Dat betekent dat ik ook echt enigszins ‘SMART’ formuleer hoe ik dat wil doen.
- Ik zoek ontspanning: Wat vind ik leuk om te doen? Ik ben een denker, een overdenker. En als je teveel in je hoofd zit, kan je het best in je lichaam gaan zitten. Dus bijvoorbeeld zwemmen of hardlopen. Niet te vaak, niet te lang. Het gaat om het proces. Dat ik mijn lichaam en geest leer dat dit nu is wat we doen. Dus 20-30 min. hardlopen, twee keer in de week bijvoorbeeld.
- Ik zoek creativiteit: Ja, ik schilder. En echt geen van Gogh-jes ofzo. Gewoon simpele bloemen, of een zonsopgang of zoiets dergelijks. Samen met mijn kleine meid of alleen. In stilte of we luisteren muziek of we zingen er gezellig bij.
• Is er veel veranderd in je leven nu je moeder/vader bent?
Ja, echt. Eigenlijk alles. Wie ik ben als mens, als vrouw, als moeder, als dochter, als zus, als vriendin, als collega en als partner. Ik heb veel meer plezier in het leven. Ik maak makkelijker moeilijke keuzes. Ik kies zo vaak bewust voor tijd samen doorbrengen, ervaringen te delen, ik kies voor liefde. Ik kies voor positiviteit en ik kies voor gezondheid. Want: ‘garbage in, garbage out’.
• Heb je vriend(inn)en die ook moeder of vader zijn? Zo nee, mis je dit?
Ik was een van de laatste in mijn directe omgeving die moeder werd. Dus ik kon gelukkig lekker afkijken.
-Tekst gaat door onder de afbeelding-
• Hoe zou(den) jouw kind(eren) je omschrijven?
Een lastige vraag. Ik hoop dat mijn dochtertje zegt dat ik een lieve, aanwezige en vrolijke moeder ben. Ik hoop dat ze zegt dat ik haar de fijnste knuffeltjes en kusjes geef. Dat ik het altijd gezellig maak, dat we samen gezond zijn en dat we veel tijd samen doorbrengen op een leuke manier.
• Wat zou je graag aan je kind(eren) door willen geven?
Ik hoop dat als ze wat ouder is, dat ze inziet dat ik heb geprobeerd haar nuttige skills te leren. Skills waarop zij haar hele leven kan terugvallen. Discipline, zelfmotivatie, het aanleren van nuttige processen, mensenkennis, het trainen van een positieve mindset, tips en trucs om met lastige situaties om te gaan, zelfkennis, zelfliefde en ga zo maar door.
• Wanneer begin jij met het verzamelen van verjaardagscadeautjes? Heb je leuke tips?
Oh, dat doe ik het hele jaar door. Ieder gezinslid heeft een lijstje. En als ik met Luna in een winkel sta en ze zegt dat ze iets echt leuk vindt, dan maak ik een foto of een notitie ervan.
• We weten inmiddels wel wat er in de tas van de moeders zit, maar wat ligt er in je auto?
Haha, nou toen ze kleiner was natuurlijk luiers en billendoekjes. Nu ze groter is, heb ik vaak een tasje met dingen waarmee zij zich tijdens een autoritje kan vermaken: een scratch boekje, magnet balls, dingen waar ze makkelijk mee kan spelen of knutselen. Ik heb meestal ook lekkere snacks: appelschijfjes ofzo en wat drinken. Maar GEEN crackertjes!
-Tekst gaat door onder de afbeelding-
• Hoe ziet een standaard dag er voor jou uit? (Ochtendspits, avondspits, baddertijd etc)
Na het avondeten ruimen we de keuken op. Daarna gooit mijn man haar onder de douche en maak ik de lunch voor de volgende dag klaar. Soms lukt dat meteen uit school, vaker niet in verband met sport etc. We brengen de kleine meid naar bed, bespreken de dag: wat heb je geleerd vandaag, wat vond je niet leuk of moeilijk, en wat vond je leuk?
Dan lezen werustig voor (vaak de ene avond mijn man en de ander avond ikzelf), geven duizend knuffels en kusjes en dan begint voor ons de avond.
We praten de dag nog eens bij, maar soms zijn we ook gewoon even lekker stil. Al moet ik zeggen dat we allebei veel hebben gewerkt in de avonden de laatste tijd. Ik ben natuurlijk druk met de publicatie van mijn nieuwe kinderboek. De ochtendroutine – op de een of andere manier zijn we bijna altijd aan het haasten. De kleine meid gaat naar school, mijn man en ik naar kantoor of thuiswerken.
• Hoe reageer je als je kind niet wil eten?
Tja, ik heb een regel. We huilen niet om eten of drinken. Ik doe mijn best om snel, vers, gezond en lekker te koken. Ik ken inmiddels de ‘’smaken palettes’’ van beide draken wel, dus ik houd het wel een beetje in die richting. Maar ik verwerk er vaak wel groenten en vezels doorheen. Haha, mijn man walgt er regelmatig van – want hij is ook een nogal lastige eter. Je vindt iets lekker, of niet. Maar het gaat wel op. Of, althans, zo veel mogelijk op. Je eet wat de pot schaft, anders eet je niet. Gelukkig is het nog nooit zover gekomen dat ze met een lege maag naar bed ging.
• Ben je een planner of laat je alles een beetje op zijn beloop?
Nee, er zijn veel dingen die ik plan. Ik denk dat ik zo’n 60%-70% plan. Maar ook genoeg dat ik op zijn beloop laat, en dan ook echt.
• Wat is je favoriete kinderboek?
Oh wat een lastige vraag! Ik heb er zoveel! Maar nu heb ik een favoriet die ik graag voorlees aan Luna: de krijtjes staken van Oliver Jeffers. Ik vind het zo’n grappig en leuk geschreven verhaal. Aanrader! Oh, en natuurlijk ook: Rik en Bram ontmoeten een Astro Marshmallow. Een meesterstuk 😉 Neem gerust een kijkje op de website www.rikenbram.nl.
-Tekst gaat door onder de afbeelding-
Even leuk om te vermelden, binnenkort komt er een review over dit gave boek online op mamameteenwolkje.nl! Houd de blog dus in de gaten!
• En de welbekende laatste vraag; heb je nog een leuke, handige of slimme tip voor andere ouders?
Een goede voorbereiding is het halve werk. En bespaart je stress. Bereid de lunch de avond ervoor alvast voor, leg de kleding klaar, bereid de sportassen voor. Ook al ben je moe, je kan nog even door om deze kleine voorbereidingen te doen – want daar profiteer je in de ochtend weer van. Dan begin je een nieuwe dag niet met een achterstand.
Onwijs bedankt lieve Chantal! Ben je benieuwd geworden naar haar en wil je meer weten? Je vindt haar op Instagram, Facebook, Tiktok en haar website. Speciaal voor de feestdagen ontvang je 2 gratis kleur postkaartjes met de code HOIRIKENBRAM, te vinden op www.rikenbram.nl/shop. Kijken dus!
Lijkt het jou ook leuk om de vragen te beantwoorden? Stuur me dan een mail op nienke@deschrijvendemoeder.nl of reageer hieronder in de comments.
Liefs,
Nienke
Bedankt voor het leuke interview!