Het is je vast niet ontgaan dat het de laatste periode aardig rustig is geweest op mamameteenwolkje.nl. Dit had alles te maken met het opstarten van mijn webshop, de leuke markten die ik draai en omdat Rick en ik naasten hebben bijgestaan bij mantelzorg. Inmiddels is dat hoofdstuk afgesloten en komt alles langzaam weer op zijn pootjes terecht en pak ik het bloggen weer op.
Wat is mantelzorg?
Ik wil niet te gedetailleerd ingaan op de situatie, maar ik wil wel graag wat dingen delen die ik in het laatste jaar heb geleerd. Want mantelzorg is zwaar, en vraagt veel van de familie. Dat neemt niet weg dat we het met alle liefde hebben gedaan natuurlijk. Wat is mantelzorg dan eigenlijk? Mantelzorg is niets meer dan zorgen voor iemand in je eigen omgeving. Zoals in ons geval een familielid, maar het kan ook een vriend of de buurman zijn. Je moet in ieder geval een sociale relatie hebben met degene die de mantelzorg ontvangt.
Je kunt als mantelzorger helpen met koken of in de huishouding, iemand spuiten vanwege diabetes of iemand met een handicap verplegen. Door de mantelzorg kan de ander thuis blijven wonen zolang dat nog gaat. Het kan zo zijn dat je 24 uur per dag mantelzorger bent, bijvoorbeeld voor je partner, of parttime, bijvoorbeeld voor je ouders. In de meeste gevallen is het onbetaald.
Kun je als mantelzorger hulp krijgen?
Het kan zwaar zijn om mantelzorger te zijn, en om ervoor te zorgen dat je er niet aan onderdoor gaat kun je hulp inschakelen in de vorm van een vrijwilliger of zorgverlener. Je kunt kijken of er plek is bij een dagopvang, een zorgboerderij of een aanvraag doen voor tijdelijke zorg. Via de gemeente kun je hulp krijgen in de huishouding, vervoer en meer. Vraag zeker even naar de mogelijkheden bij je gemeente.
Er bestaan ook bijeenkomsten voor mantelzorgers. Die worden georganiseerd door organisaties voor mantelzorgondersteuning. Tijdens zo’n bijeenkomst kun je in gesprek met andere mantelzorgers maar je kunt ook cursussen volgen, bijvoorbeeld ‘Omgaan met dementie’. Zeker een aanrader om naartoe te gaan, alleen al voor het contact met lotgenoten. Misschien kunnen jullie goede tips uitwisselen.
Een mantelzorgwoning in eigen tuin plaatsen
Is je huis niet geschikt om de persoon lang thuis te laten wonen, maar hebben jullie die wens wel? Dan kun je kijken naar een mantelzorgwoning. Dit is een aangepaste woning die in de tuin van de mantelzorger geplaatst wordt. Een instapmodel mantelzorgwoning bestaat uit een leef-kookruimte, slaapkamer, badkamer en een technische ruimte. Je kunt het echter zo gek maken als je zelf wilt, met een keuken met schiereiland, een extra slaapkamer, geïntegreerd terras en zelfs dakramen. De woning kan zolang er mantelzorg nodig is in de tuin blijven staan, en kan als de zorg niet meer nodig is eenvoudig worden weggehaald.
Zorgwoningen kunnen een oplossing bieden bij de lange wachttijden van zorginstellingen. Thuis wonen in een vertrouwde omgeving is dan een goed alternatief. Een zorgwoning kan kant en klaar opgeleverd worden maar ook op maat gemaakt worden waardoor er aan alle behoeften kan worden voorzien. Er is voor een mantelzorgwoning geen vergunning nodig, maar je moet wel aan een aantal regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu voldoen. Woon je echter in een rijksbeschermd stadsgezicht of in een monument? Dan kan het wel nodig zijn om een omgevingsvergunning aan te vragen voor de mantelzorgwoning.
In ons geval was er snel plek in een verpleeghuis, dus hebben wij niet hoeven kijken naar een mantelzorgwoning. Toch vind ik het een mooi en fijn idee dat het familielid in de eigen vertrouwde omgeving verzorgd kan worden. Zou jij dit overwegen?
Lees ook: Ik sta in een pop-up store!
Lees ook: Zwanger en een depressie
Liefs,
Nienke