Sparen met cash stuffing
Lifestyle

Cash stuffing – Wat is het en hoe begin je?

Een tijdje geleden zag ik op Instagram wat reels voorbij komen over cash stuffing. Contant geld dat in een leuk mapje verdeeld wordt over verschillende ‘potjes’. Op die manier heb je meer overzicht over wat je uitgeeft en kun je je vasthouden aan een budget. Maar hoe begin je er dan mee?

Waarom zou je starten met cash stuffing?

Ik ben er mee begonnen omdat ik merk dat ik het overzicht een beetje kwijt ben. Het grootste voordeel van cash stuffing is dan ook dat je een stuk bewuster wordt van hoeveel geld je uitgeeft. Hierdoor zul je ook minder snel een impulsaankoop doen. En daardoor houd je meer geld over en kun je dus meer sparen. Zitten er dan geen nadelen aan vast? Tuurlijk wel! Je moet iedere maand of week een bedrag pinnen waardoor je flink wat geld in huis hebt.

Om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken kun je gebruik maken van een budgetplanner. Hier zet je iedere week je doelen en voortgang in. Supermakkelijk om naast je cash stuffing mapje te houden.

Hoe verdeel je je geld?

Om te kunnen starten met cash stuffing is het handig om eerst te weten wat je uitgavenpatroon is. Waar geef je je geld aan uit? Hoeveel geld komt er binnen? Schrijf alles op en noteer welke kosten er automatisch worden afgeschreven. Bijvoorbeeld de huur of hypotheek, je abonnementen, verzekeringen, etc. Dit zijn je vaste lasten. Om uit te rekenen welk bedrag je kunt gebruiken voor cash stuffing trek je de vaste lasten van je inkomsten af.

Cash stuffing hoe werkt dat

Vervolgens bedenk je een aantal categorieen om je geld aan uit te geven. Voor mij zijn dit:

 • Boodschappen
 • Huisdieren
 • Persoonlijke verzorging
 • Uitjes

Bepaal je maand of week budget

Nu je weet wat je categorieën zijn zul je moeten bedenken wat je maand of weekbudget gaat zijn. Ik vind het zelf fijn om met een weekbudget te werken. Houd wel rekening met het aantal weken in een maand. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik een bedrag op mijn rekening laat staan. Dit is voor onvoorziene uitgaven.

Vervolgens kun je per categorie bepalen hoeveel geld je er aan wilt uitgeven. Om dit uit te zoeken kun je je bankieren app erbij pakken en per categorie uitzoeken en opschrijven hoeveel je uitgeeft. Dat bedrag stop je vervolgens in de enveloppe bij de juiste categorie.

Hoe begin je met cash stuffing?

Challenges voor cash stuffing

Is het geld uit de enveloppe op? Dan zul je moeten wachten tot de volgende periode. Je kunt jezelf ook uitdagen om iedere keer wat minder uit te geven en dus geld over te houden aan het einde van de periode. Dat geld kun je vervolgens aan challenges koppelen.

Een aantal toffe challenges:

 • Kleingeld challenge: Heb je muntjes van 5, 10, 20 of 50 cent over? Die stop je in deze challenge. Zodra de challenge vol is heb je € gespaard.
 • €5 challenge: Ieder 5 euro biljet leg je apart in deze challenge.
Sparen met cash stuffing

Heb je een challenge vol, dan kun je dit weer in een groter spaardoel stoppen. Een van mijn spaardoelen is bijvoorbeeld een weekendje weg. Maar je kunt het natuurlijk ook op je spaarrekening zetten.

Lees ook: Structuur bij depressie + gratis voorbeeld dagplanner printable!

Bewaar voor later:

Liefs,
Nienke

DICLAIMER | Sommige linkjes in dit artikel zijn affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage van de uiteindelijke koop. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om mijn blog in stand te houden

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

6 Comments

 1. Linda schrijft ' t op says:

  Erg handig als je wilt bijhouden waar je je geld aan uitgeeft.

 2. Interessant, maar weet jij waarom er wordt gekozen voor cash? Ik doe eigenlijk hetzelfde, maar dan met allerlei potjes gewoon in een digitaal overzicht. Zou dat niet veel handiger zijn?

  1. Dat kan ook inderdaad, ik vind het zelf alleen wat makkelijk met contant. Op de een of andere manier heb ik daar meer overzicht in dan digitaal. Maar het kan prima beide 🙂

 3. Claire says:

  Super interessant! Ik begrijp het cash gedeelte ook heel goed. Al vind ik het wel een gedoe om continu geld te pinnen. En ook in de winkels kun je lang niet overal contant betalen. Zal er ook een leuke digitale optie zijn?

 4. Ik hou mijn uitgaven altijd digitaal bij. Dat werkt voor mij perfect

 5. Ik vind het idee handig, maar zou dit zelf liever digitaal doen (heb bijna geen cash in huis, elk van ons €50 in de portemonnee, alles gaat tegenwoordig digitaal).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *