Inhoudsopgave
Een paar weken geleden heeft mijn nichtje haar hand verbrand. Ze pakte uit nieuwsgierigheid de barbecue vast. Haar hand en pols waren flink verbrand waardoor ze ook naar het brandwondenziekenhuis moest. Gelukkig gaat het nu een stuk beter met haar, en zal ze er weinig aan overhouden. Toen ik een reclame langs zag komen van de Nederlandse Brandwonden Stichting om te collecteren voor de online verjaardag collecte heb ik mij dan ook direct aan gemeld.
In juli bestaat de Brandwonden Stichting 50 jaar! Speciaal daarvoor organiseren ze een online verjaardag collecte die plaats vindt van 5 t/m 12 juli. Met het geld dat wordt opgehaald wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar littekens, het wordt besteed aan lotgenotencontact, preventie en natuurlijk de brandwondenzorg.
Klik op de button hieronder om direct te doneren. Onderaan de pagina vind je ook een button om te doneren. Je kunt anoniem, eenmalig en veilig doneren via IDEAL.
De reden dat ik collecteer, en het belang van de Brandwonden Stichting vertel ik je graag. Ik heb gezien wat voor schade brand kan toebrengen en hoe een ongeluk in een klein hoekje zit. Ik benoemde het hierboven al even, maar mijn nichtje heeft laatst haar hand verbrand. Hoe dat ging en hoe er werd gereageerd lees je in het verhaal van Jeroen, de vader van Evy, en mijn broer.
“Ze legde haar hand bovenop de grill”
“Het was een mooie zondagmiddag, het zonnetje scheen, de barbecue stond aan, de biertjes smaakten goed en de kinderen waren heerlijk met elkaar aan het spelen. Evy was voor het eerst op de trampoline geweest en ze vond het geweldig om in het midden te zitten terwijl de rest aan het springen was.
Ik zat lekker aan tafel toen ik ineens Evy achter degene (H.) waar we waren zag lopen richting de barbecue. Instinctief wist ik dat het fout zou gaan en ik schreeuwde zo hard als ik kon “EVY, NIET DOEN!“. Maar ik was te laat, ze legde haar hand bovenop de grill en greep die uit reactie vast.
H. stond het dichtste bij Evy en reageerde gelukkig adequaat door haar van de barbecue af te trekken en direct met haar naar binnen te gaan naar de kraan. Ik vloekte een keer en rende ook naar binnen toe om haar over te nemen. Gelukkig schoot wat Mariska (mijn vrouw) mij ooit al eens had gezegd, me gelijk weer te binnen: lauw water over de wond heen laten lopen en dat minimaal 20 minuten lang.
Ik kan je vertellen dat 20 minuten met je dochter, die huilt van de pijn, haar hand waar de velletjes van af hangen onder de kraan houden behoorlijk lang duurt. Maar je weet dat het moet, dus je doet het gewoon!
Naar de huisartsenpost
“Moet ik de huisartsenpost bellen?” vroeg de vriendin van H. Laten we dat maar doen. We moesten na het koelen die kant op komen. Mijn bonusdochter belde Mariska om haar in te lichten. Zij besloot ook naar de huisartsenpost te komen.
De vriendin van H. bracht mij en Evy die kant op en na 5 tergend lange minuten in de wachtkamer mochten we naar binnen. Omdat de dokter het niet vertrouwde stuurde hij ons gelijk door naar de spoedpost, die gelukkig aan de huisartsenpost vast zit. De zusters daar vingen ons hartstikke goed op en gingen met Evy om alsof het hun eigen dochter was, chapeau!
Na daar nog eens een half uur met haar hand in een bak met water te zitten kwam de chirurg nog even kijken. Hij begon over een doorverwijzing naar het brandwondencentrum maar omdat het al laat in de avond was kreeg ze er zalf op en moesten we de volgende dag terug komen. Ze zouden dan beoordelen en waarschijnlijk alsnog doorverwijzen. Gelukkig kwam Mariska ondertussen ook in het ziekenhuis aan, wat waren we blij om haar te zien!
Brandwondencentrum Groningen of Beverwijk?
Na een nacht zonder slaap, waarin ik Evy nog wel 10 keer haar hand op de barbecue zag leggen gingen we de volgende ochtend naar het ziekenhuis. Daar werd verteld dat het 2egraads brandwonden waren, maar vanwege het percentage (klein handje dus groot percentage) en de diepte van de wond op de pols wouden ze ons toch doorverwijzen. We konden kiezen tussen brandwondencentrum Groningen of Beverwijk. Laten we maar Groningen doen, is wat rustiger rijden.
Wij de auto in, en die kant op. Pokken eind rijden, maar wat was ze daar in goede handen! We moesten een paar keer terug komen en na 2 weken mocht het verband er af. Het lijkt er op dat het goed hersteld is, en met een beetje geluk heeft ze uiteindelijk geen littekens.
Wat heeft Evy zich ook sterk gehouden, en wat ben ik trots op m’n mupke! Iets dat we van elke dokter te horen kregen was dat het koelen gelijk zo veel verdere schade voorkomen heeft. Wat ben ik blij dat Mariska me dat heeft verteld en dat het weer boven kwam toen het nodig was. Uiteindelijk loopt het waarschijnlijk met een (mooie woordspeling) sisser af!”
Gelukkig houdt Evy er weinig aan over doordat er zo onwijs goed is gereageerd op het moment dat ze haar hand op de grill had gelegd. Als ze niet zo adequaat hadden gereageerd had het heel anders kunnen aflopen!
Wat doet de Brandwonden Stichting?
“De Nederlandse Brandwonden Stichting helpt mensen met brandwonden. Kort na het ongeval, maar ook later in de dagelijkse strijd tegen littekens.”
De Brandwonden Stichting helpt bij het revalideren van brandwonden, de strijd tegen littekens, kwaliteit van zorg, maar ook zorgen ze dat een kind even geen slachtoffer is. Ze brengen lotgenootjes bij elkaar zodat de kinderen herkenning en acceptatie ervaren.
Brandpreventie
Ook zorgt de Stichting voor brandpreventie door informatie te delen, tips te delen en speciale goed voorbereid pakketten uit te geven. Zo is er een Kampeerbox, een BBQ box, maar ook een Eerste Hulp Bij Brandwonden box. De Brandwonden Stichting werkt dan ook samen met o.a. de Nederlandse Brandwondencentra en de brandweerorganisaties.
Bestel hier jouw Eerste Hulp Bij Brandwonden pakket. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid bent op een ongeluk!
In het brandwonden pakket vind je:
- Brandwondenpleisters (groot en klein)
- Een brandwondencompres
- Niet-verklevend gaas (groot en klein)
- Koelgel voor onderweg
- Het boekje ‘Eerste hulp bij brandwonden’ en een handig pasje voor in je portemonnee
Doneren
Via de onderstaande button kun je anoniem, eenmalig en veilig een donatie doen via IDEAL. Met jouw donatie maak je belangrijk wetenschappelijk onderzoek mogelijk en steun je de strijd tegen littekens. Ik reken op je! Dank je wel.
Weet jij hoe je brandwonden moet verzorgen? Doe de test!
Lees ook: Herstelkliniek ná depressie
Lees ook: Yoga voor ontspanning en zelfzorg
Liefs
Nienke
Het is zo belangrijk om te weten wat je moet doen als jouw kind zich verbrand. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wel fijn dat pakketje voor brandwonden. Die ga ik wel bestellen. Je weet nooit wanneer je het nodig hebt. Hopelijk haal je veel geld op!
Ach arm meisje toch! Dat is schrikken zeg, dit is mijzelf op ook die leeftijd overkomen. Ik kreeg toen net gezette koffie over mijn arm. Ik heb daar toen een eerste graads verbranding aan over gehouden.
Jullie hebben in ieder geval super gehandeld en er is een mooi initiatief uit ontstaan.
Oh bah! Is het helemaal goed gekomen?
Schrikken moet dat zijn geweest zeg. Brandwonden kunnen erg heftig zijn 🙁 Ik wist niet dat de stichting al 50 jaar bestaat, echt geweldig.
Oh dat is verschrikkelijk zeg. Maak het maar mee. Ik heb altijd al bang gehad van brand in het algemeen. Ben ik dicht bij huis en hoor ik een brandweerwagen begin ik al bang te krijgen dat we brand zouden hebben. Vuur is gewoonweg zo verwoestend. Ik ben opgelucht dat door de goede zorgen het allemaal terug in orde zal komen met Evy. Fijn initiatief!
Goed dat je hierover schrijft, een ongeluk zit in een klein hoekje. Gelukkig komt het bij jullie weer allemaal goed.
Och arm kindje zeg… Wat gebeurt zo’n ongeluk dan snel. Goed dat je erover schrijft en er op deze manier aandacht voor vraagt.
Jeetje wat heftig allemaal. Heel veel sterkte voor de kleine meid en de rest van de familie
Heel goed om twintig minuten eerst te koelen met lauw water. Maar wat schrikken joh! Gelukkig kan het allemaal nog goedkomen en ik maak binnenkort wat over naar de Brandwondenstichting.
[…] verhaal van mijn nichtje lees je in deze blog, haar vader (mijn broer) vertelt hoe hij het ongeluk heeft meegemaakt. Je leest er ook meer over de […]